id = "FBMainForm_990998" action="/news.html" method = "post" onsubmit = "return false" >
NEWS
<< Back to Postings List


Цял отбор по информатика иска да напусне България
by newswriter on 


Не виждаме смисъл да оставаме в България, заявиха завърналите се медалисти по информатика от международна олимпиада в Канада, съобщи Нюз.бг.

Българският отбор беше от четирима ученици, които донесоха на България 4 медала - два златни, един сребърен и един бронзов, като Румен Христов освен златен медал, стана втори в света от 292 участници.

Румен изтъкна, че са му трябвали 5 години подготовка за представянето на тази олимпиада. Успехът си той каза, че дължи на усилените тренировки по решаване на задачи.

Той бе категоричен, че не го влече научната дейност, а иска да работи в голяма софтуерна компания в чужбина. Условията в България не са никак привлекателни за разлика от тези навън, каза вторият в света по информатика.

Кампусът, където се състоя олимпиадата например, не може изобщо да се сравнява със Студентски град в София, сподели още Румен.

Другият български златен медалист Владислав Харалампиев, който учи в СМГ, заяви, че не е бил предварително сигурен в успеха си и че много се радва, че има златен медал, защото просто се е сетил как се решава задачата.

Сребърният медалист Антон Анастасов също сподели, че се е подготвял 4-5 години, че на олимпиадата в Канада е имало наистина трудни задачи и че конкуренцията е била огромна.

Според него условията в България за развитие не са привлекателни. Бих искал да остана в България, но не виждам смисъл, каза той.

На това мнение е и бронзовият медалист Михаил Ковачев от Природоматематическата гимназия в Шумен, който също мисли да продължи пътя си извън страната.

Permalink
Comment  Search  
Comments

No comments.
 
RSS Feed